從兒時,家長們千方百計催谷孩子,就只為了一個共同目標—考進大學,搵份好工,生活無憂。在中學時,老師成日話大學的生活是幾咁自由,好多中學時期吾可以做既事都能於大學一一做盡。到底大學的生活是怎樣呢?Tutor Circle 尋補帶你進入u life。

ocamp1
grad得咁開心,u life有幾精彩?

 

幻想篇

文憑試前夕,睇著疊在枱面堆積如山的書本筆記

ocamp2
最想就係大學可以唔洗讀書

不其然地對大學生活有著無限的幻想。這或許是一種期盼,或許是一種動力。你在寒窗苦讀時又是否跟我一樣的心情呢?當時的我ff既大學生活是遠比每天與文憑試搏鬥的日子輕鬆得多,生活不外乎玩、做part time ……當然還有讀書。

大學五件事—拍拖、讀書、上莊住hall、part time,做晒的話ulife應該會好精采。

 

迎新營篇(一)

ocamp3
O camp 係第一步

 

Ocamp是每個大學生開始融入大學生活的必經之路。我當然都吾例外。每年都有不少關於Ocamp的負面新聞,不過我差既ocamp邊有咁多,我参加了兩個難忘的Ocamp。在Ocamp的開始,先是一些熱身的破冰遊戲。望落好簡單,但是一個吾覺意輸左就要接受懲罰。在熾熱的氣氛下,一眾初來的新生跟著叫:

 

 

「有野睇!有野睇!」

大家便到中央睇表演。這時的表演就精采了。先來的第一個懲罰就是抄牌。其實不能算上是懲罰,反而便宜了受罰的人。

「如果我們都是數字,

    我是九時你是三。

    點解?

    因為我除左你都只有你(9/3=3)。

    請問可吾可以俾你個電話號碼我?」

話未說畢,整個氣氛已被推至高潮。緊接而來是更精彩的鋼管舞表演,一個男同學站著扮鋼管,女同學在側面跳起舞來。後面的人都歡呼起來! 每到盛夏暑熱的季節,總有一些人在地鐵車廂內作出古怪的行為。無錯,這都是city hunt 的task 。

每一個Ocamp都會有一個city hunt這個環節,讓大家做一些自己平常不會做的瘋狂行為。在地鐵上做掌上壓、玩game,令到全車廂的人目光全都投放到我們身上。最難忘的是一大班人為了多完成一個任務,從第一城跑到了火炭。

正值日落西山之時,夕陽的餘暉落入城門河畔,播著超人的主題曲,一群人熙熙攘攘地到了目的地。

 

功課事務篇

大學交功課同處理雜務的方式同中學截然不同,以前好簡單諗到咩就即刻寫低交,甚至朝早返學校做或者抄都得。

遲左交既最多俾老師鬧兩句或者留堂,但係上到大學遲交一日一個grade都吾好話吾貴啊。大學既功課仲要差吾多份份都計分,想hea做又要睇住自己個gpa。

ocamp4
努力追GPA

做功課吾再好似以前咁簡單。因為先要處理格式,再到引用参考資料。最後,將功課上傳至網上系統先大功告成了。但功課形式邊只咁少,仲有online lecture ,online quiz…...等緊你。大學上課時間有所更改、新增測驗等都會在不同的網上平台進行通知。假如走漏眼,隨時上堂去錯地方摸門釘,甚至不知測驗日期。捧左個零雞包都不知發生咩事。

其他事務都會以通告處理。上大學之後,就要用n個不同的網上系統處理登記科目、宿舍、查時間表等既事。大頭蝦既我成日都會將呢d不同的網搞亂。

相關連結: https://www.hk01.com/01%E8%A7%80%E9%BB%9E/114158/01%E8%A7%80%E9%BB%9E-%E5%B0%8Do-camp%E5%B8%8C%E6%9C%9B%E6%84%88%E5%A4%A7-%E5%A4%B1%E6%9C%9B%E6%84%88%E5%A4%A7-o-camp%E6%9C%80%E5%A4%A7%E7%9A%84%E9%8C%AF%E6%98%AF%E7%94%9A%E9%BA%BC

 

【延伸閱讀】單身 迎新營 孤獨的經歷 -【O CAMP 過後…】

【延伸閱讀】大學五件事 – 係咪要做齊先叫讀過U?

 

 

此文章純屬 Blogger 個人分享,並不代表本網誌立場。

 

想追返學校進度?Tutor Circle尋補有超過10,000個三大導師,即日幫你搵一個合適既導師!

想找 一名合適的家教老師

 

DSE讀得咁辛苦,想活用知識黎賺下外快?

想找 很多家教學生

緊貼尋補 BlogFacebook  Instagram,尋補?Tutor Circle

 

Z世代 修辭手法 Ocamp
英文補習 上莊 中文補習 議論文
slp smaple 補習網 數學補習
大學五件事 綜合格式

 

分享俾你嘅朋友喇!

Comments

comments