傻人一名, Author at 尋補・Blog
吃喝玩樂

【Netflix劇集】女生必看!推介4齣與閨蜜看的Netflix劇

年年慶祝生日都係出街食飯,今年小編有新建議:租個地方或去其中一個朋友屋企,一齊邊睇 Netflix,邊慶祝生日!今次Tutor Circle尋補 遨請了 ReUbird 小編分享4套必睇 Netflix 劇集!平時喺TVB睇好多劇都好少以女性為主角,但反而外國劇就有好多就圍繞著女主角身邊的事發展而男性只係配角。外國劇帶到個信息係無男主角都能寫到一個故事!女士們都可以從女主角中學到佢地某啲特質,讓你訓練成一個愈嚟愈強嘅人。 P.S. 如果要送生日禮物比女仔,送 Netflix 訂閱好似都唔錯。 事不宜遲,即刻開始介紹4套女士們可以一齊睇嘅 Netflix 劇集!…

吃喝玩樂, 尋・美食

【下午茶自助餐】邪惡芝味放題$168!芝士噴泉、芝士醬炸雞、任食15款芝士,仲有MÖVENPICK雪糕

下午茶自助餐一定是吃甜點?有沒有想過會有一個以「芝士」為主題的下午茶自助餐?如果你是芝士控就必定要留意諾富特東薈城酒店ESSENCE在2021年1月最新推出的「芝到了」下午茶自助餐,全新的雜錦芝士盤、芝士噴泉、黑松露芝士意粉、韓式炸雞配芝士醬及特色芝士甜品等,絕對可以俘虜你的味蕾,還有MÖVENPICK雪糕,也只是$168起,性價比極高!今日就讓Tutor Circle尋補會為大家分析一下這款下午茶到底是否真的如此「抵食」!   「芝到了」下午茶自助餐 芝士總是蘊藏著一種魔力,好讓3到80歲的食家都為之著迷,這個邪惡的「芝到了」下午茶自助餐以一系列利用各款芝士作主題的甜點及特色鹹食,包括雜錦芝士盤、芝士噴泉、黑松露芝士意粉、韓式炸雞配芝士醬及特色芝士甜品等,俘虜各位芝士控的味蕾。此外,餐廳亦提供三文治、中西茶點、即製喇沙、薄餅,以及MÖ VENPICK雪糕。價錢只需HK$168起,性價比極高,絕對適合閨蜜、情侶、一家人來邊吃邊度過一個愉快的下午。 雜錦芝士盤 芝士噴泉 韓式炸雞配芝士醬 黑松露芝士意粉…

學術資訊

【ICT補習】資訊科技及通訊科補習有用嗎?挑選私補比較好?

封面圖片來源 ICT資訊及通訊科技是DSE選修科之一,對電腦編程、電腦設備有興趣的同學仔都會選ICT。不過,若然在選取後發現成績一直升不上去,很多題目或者概念理解不了,如何是好?相信不少人會選擇補習,但補習對ICT來說,真的有幫助嗎?如何找到適合自己的ICT老師呢?今天就讓小編在TutorCircle尋補淺談ICT補習。   ICT選修情況及文憑試表現 根據學友社資料,近幾年修讀ICT的學生人數百分比相若,報考百分比亦相若,佔全部考生的11%。而在2017年及2018年文憑試中,超過八成考獲第二級或以上,超過五成考獲第三級或以上,兩年比例相若。而考獲第五級或以上則下降了一個百分點,由17年的9.0%降至2018年的7.9%。 從資料可知,該科合格率很高(過八成),換句話來說,合格不難。但考獲第五級以上則不足一成,可見在此科中想摘星並不簡單。亦即是一百名考生中可能有9名考獲第五級或以上,甚至更少。 資料來源   ICT補習需要嗎? ICT究竟需不需要補習?其實,補不補主要在於學生個人的看法。小編為何會這樣說?皆因小編在撰寫此文前,曾網上搜尋ICT補習,發現許多人認為ICT無須補習,若本身持有這種看法,或者被這種看法所影響,心底不信任補習的作用,補習自然沒用。…

error

留意我地嘅專頁!