數學補習
尋・校園

【數學補習】Maths補習攻略 中小學DSE數學補習點樣揀?

不少學生都被數學科難倒,即使試過不同的數學補習社或數學名師,甚至自己在家中操數,始終未能有效提升數學科成績。面對升中試、校內試和DSE公開考試,即使十萬個不願意,學生也要硬著頭皮應戰Maths。Tutor Circle尋補今天就為大家介紹不同關於數學補習的補習方式,比較私人補習、補習社和自學的優劣。 分享俾你嘅朋友喇!

香港勵志故事 - HKESE
尋・分享

【勵志故事】HKESE 香港自由工作平台的成立緣由

Tutor Circle尋補一直樂於與不同網上平台合作,當中包括香港自由工作平台HKESE。我們非常欣賞HKESE的由零到開始、堅毅奮鬥的勵志故事,相信Tutor Circle尋補Blog的讀者們能夠在從故事中獲益,希望透過這一篇文章,鼓勵各位大學生和中學生向自己的目標奮鬥,不要虛度求學時期的光陰。 分享俾你嘅朋友喇!

傳理出路 - communication
尋・學術

【傳理出路】讀完一定要做記者?

無論古代既主要靠紙張傳播既資訊媒介,去到20世紀無線電、固網電話同電視既興起,再到21世紀網絡世界主導「Web 2.0」資訊自由流通既年代,形式點變都好,資訊傳遞都係人類社會建構重要既一環,到左現代更被視為學科叫「傳媒學」,香港有唔少開設傳理課程既大專院校,但係愈黎愈多人擔心,究竟讀完係咪剩係可以做記者,你知啦做記者既人工待遇真係麻麻地架嘛,就令到唔少對傳媒系有抱負既學生卻步,今日就同大家一齊睇下傳理出路! 分享俾你嘅朋友喇!

留意我地嘅專頁!