地理又係難搞嘅一科……多字、多數字、又多圖、又多electives〜 究竟應考地理可以點入手?地理補習又是否真的有用,到補習社還是挑選私人補習比較適合? Tutor Circle尋補 小編整理了地理補習的資訊, 讓一眾DSE地理考生參考一下。

 

DSE地理攻略1:補keywords !

地理嘅DSE題嘅答案,Data-based同essay,真係有時會寫到長過萬里長城呀,不過長就未必攞足分嘅,事關地理卷好多事長題目都係睇keywords俾分,可能有時你睇翻老師改你啲卷,都會係個keyword側邊剔一剔,咁就係有1分所以補習記得補熟啲keywords〜搵導師幫手mark實個個範𤴆有咩字係一定要答到,咁就perfect池啦!

地理 補習

DSE地理攻略2:温習圖片!

相對起其他科,地理科要畫要記更加多元化地圖啦〜板塊圖啦〜火山形成圖〜講到氣候個啲位,仲可能要棒形圖〜折線圖〜所以補習都好需要花啲時間去熟練畫圖嘅方式,例如記得落翻tag (e.g. 板塊名、單位),如果唔係呢啲咁careless嘅野就令到你扣下又一分、扣下又一分,咁就好唔抵了!

地理科要畫要記更加多元化地圖
地理科要畫要記更加多元化地圖

DSE地理攻略3:最緊要勤力?

實不相暪,地理有部分都同中史一樣,唔係你大概明白個概念就足夠,而真係需要去花啲腦汁背書。例如係香港各種岩石嘅分佈啦〜各地工業發展嘅歷史〜同埋地理科有啲題目都可以非常貼近時事,例如問起個啲氣候災害,真係日日都變緊架嘛。所以勤力啲,補習個時做多啲可以train熟基本背書背到嘅野!有時間再睇多啲相關時事,就無甩拖啦!

地理有部分都同中史一樣真係需要去花啲腦汁背書
地理有部分都同中史一樣真係需要去花啲腦汁背書

 

地理補習介紹

地理補習名師1:遵理 J.Yeung

J.Yeung係地理補習界市場領導
J.Yeung係地理補習界市場領導

J.Yeung係地理補習界市場領導,系出名門,香港大學地理系畢業,資深地理補習導師,佢曾經擔任地理科科主任工作,而且仲有近十年補習經驗,了解來自不同學校和不同程度考生的需要,教學質素備受肯定,口碑極佳。

 

地理補習名師2:現代 Titus Chan

Titus Chan 往年單一年全港地理最多5**/5*/5學生
Titus Chan 往年單一年全港地理最多5**/5*/5學生

Titus Chan 地理市場領導,往年單一年全港地理最多5**/5*/5學生,筆記唔outdated,每年都會花費大量時間更新,上堂表達技巧加上清晰易明,好多同學鐘意上佢嘅堂。

 

其實DSE地理科只要操熟試題,睇熟啲圖,上堂認真聽書,其實無難度架! 另外,仲要懂得利用唔同嘅資源去幫助你學地理,例如網絡資源youtube教學片等。

如果想有個私補老師幫你補下地理,不妨考慮搵Tutor Circle尋補幫幫手,經驗豐富,信譽良好,免費服務配對,為學生提供最優質的私人補習導師。

 

*此文章純屬 Blogger 個人分享,並不代表本網誌立場。

 

想追返學校進度?Tutor Circle尋補有超過35,000個三大導師,最快兩小時幫你搵一個優秀嘅上門導師!

想搵 一個合適嘅私補老師

DSE讀得咁辛苦,想活用知識嚟賺下外快?

想搵 好多好多私補學生

緊貼尋補 BlogFacebookInstagramLinkedIn,尋補?Tutor Circle

Z世代 修辭手法 Ocamp
英文補習 上莊 中文補習 議論文
slp sample 補習網 數學補習
大學五件事 綜合格式

Comments