成日都聽到啲學校話要小班教學,想限住30人以內,因為細規模啲,老師就容易啲兼顧到每個學生都唔同嘅學習需要,按呢個邏輯,應該去到「一對一」就最好,咁老師一定可以放晒成副心機,針對單一個學生做教學 ,但學校資源有限,「一對一」就真係難啲實現 ,相反自己搵補習要「一對一」就piece of cake啦!Tutor Circle尋補話你知究竟「一對一」有咩好,而你又適唔適合「一對一」學習呢?

全神貫注 專心學習!如果平時你自己溫書好容易俾其他野分散注意力

驚同朋友溫書就會專心唔到? 咁一對一補習就會幾岩你,因為有一個人用老師身分坐係你前面,你應該唔多唔少都會覺得有啲壓力,會比較專心做野,自覺性一定會有所提高 ,而且就算你唔專心,都唔能夠再好似上堂咁,搏班上面多人老師就睇唔到你,就係到hea,事關個老師就坐正係你側邊/對面,金睛火眼咁望住你,你一偷賴都自然會俾人迫你專注翻〜不過當然仲要你肯自己俾心機啦,唔係亂咁黎睇下潦幾隻字當自己補左習,咁就十個人望住你一個都唔會有成果了!另外,自己係溫書嘅話,實在有太多誘惑啦,忍唔住睇下手機睇下電視咁,但係有個補習老師坐係到監督你就唔同,一定會好專心!

溫書嘅時候成日比部電話distract左?

手機App都可以幫手溫書

對症下藥 解決問題 

我諗大部分搵補習,都係因為自己有特定範𤴆比較弱而想加強翻,學校礙於上課時數咁多,大家嘅資源都係咁多,好難話再同你一個人加強某一個範圍嘅能力,相反搵「一對一」嘅補習,你揀完自己想補邊個範圍嘅野,仲可以揀翻呢個範圍特別叻嘅專科老師,係補習嘅時候直接咁提出自己嘅疑問、弱點,老師亦都可以好針對性咁,就住呢啲問題幫你出練習、清概念、練技巧,努力啲話,翻到學校成績應該就可以大躍進,變到「一級棒!」

點樣揀個好嘅補習老師?

私補老師8大準則

怕壓力之餘都怕悶

其實學習有無效率,都好睇你有無心去學,所以話最緊要開心,係「一對一」之下,有壓力可能效率真係會好啲嘅,但如果你覺得對住一個人又無咩講,無人陪又會好悶,怕受唔住單對單嘅壓力,咁就搵1-2個有近似學習需要嘅朋友一齊去小組補習,咁就學得有效率之外,都學得開心啦。而Tutor Circle就有小組補習,小組補習不但學費可以跟多人攤分,課堂內容亦能就每位同學的需要和能力而作出調整, 針對每位同學的強項和弱項加強操練,同時能夠於小組內互相學習、互相督促, 見證成績躍進。

 

總結

其實同學最重要嘅係要知道自己學習需要,去選擇岩自己嘅私補老師,而選擇補習老師嘅時候都要知道搵一個好嘅私補老師嘅條件,咁就唔驚會搵到個唔岩自己嘅私補老師啦。希望同學們睇完呢篇文章後可以知多啲一對一補習嘅好處。

 

如果大家有補習的需要,不妨考慮搵Tutor Circle尋補幫幫手,經驗豐富,信譽良好,免費服務配對,為學生提供最優質的私人補習導師。

 

 

【延伸閱讀】免費補習介紹 – 唔通個個都免費?(後附選擇中介tips)

【延伸閱讀】找 補習 老師 – 一個好私補老師應有既7個特質

 

此文章純屬 Blogger 個人分享,並不代表本網誌立場。

 

想追返學校進度?Tutor Circle尋補有超過10,000個三大導師,即日幫你搵一個合適既導師!

想搵 一個合適既私補老師

 

DSE讀得咁辛苦,想活用知識黎賺下外快?

想搵 好多好多私補學生

緊貼尋補 BlogFacebook  Instagram,尋補?Tutor Circle

 

Z世代 修辭手法 Ocamp
英文補習 上莊 中文補習 議論文
slp smaple 補習網 數學補習
大學五件事 綜合格式

 

Comments