圖片來源

相信唔少家長都想幫仔女間國際學校,唔知大家係唔係仲煩緊點樣幫仔女揀一間好嘅國際學校呢?報讀李寶椿聯合書院都係一個唔錯嘅選擇。李寶椿聯合書院一直受盡家長歡迎,皆因學校提供多樣性嘅活動俾學生參與,冇咁死板。而且,學生超過60個唔同國籍,大部分既學生會以英語同唔同國籍嘅學生溝通,因此英語說話能力必定會大大提升。除此之外,根據華爾街日報,學校嘅常春聯盟校大學錄取率係全球最高。唔少畢業生都能夠升讀世界學府,所以吸引咗唔少家長為仔女報名。呢間學校係點㗎?學校嘅特色係啲咩?今日Tutor Circle尋補嘅小編就為大家介紹吓李寶椿聯合書院,希望呢篇文章可以幫到你哋啦!

學校簡介

圖片來源

李寶椿聯合世界書院, 香港– Wong Ouyang

學校係1978 年創立,位於沙田西沙公路。學校只提供中學程度課程,香港李寶椿聯合世界書院每年招收120名新生,其中50個名額為香港學生,其餘70個名額給海外學生,海外學生的申請,需由當地的「聯合世界書院國家委員會」負責人遞交。學校既辨學宗旨系讓世界各地不同種族、不同宗教背景的年輕人共同學習和生活,加強對世界多元文化的理解。

 

[延伸閲讀]【海外升學】香港IB學校一覽 

[延伸閲讀]【國際學校】IB龍頭 – 李寶椿聯合世界書院 

[延伸閲讀]【國際學校名校】漢基國際學校 讀國際學校真係適合小朋友?

學校特色

1. 多元化學習

學校會舉辦唔同嘅活動俾學生參與,好似有文化晚會丶專題研習週等等,希望讓學生認識唔同嘅文化,了解自己嘅文化可能同來自唔同國家嘅學生有分別,從而學習尊重彼此,從多角度看待事物。除咗學習方面,小編相信學校舉辦呢啲活動嘅目的係增加學生對唔同方面嘅探索興趣,好似係文化方面。小編覺得學校可以俾學生係求學階段,同唔同國籍嘅學生一齊參加舞會,系一個好寶貴嘅經驗。可見,李寶椿聯合書院打造教育多樣性,知識亦都唔係淨係局限於書本裏面。

 

2. IB成績優秀

圖片來源 

IB公開試
IB公開試

喺2020年,李寶椿聯合世界書院誕生一名IB狀元,亦有2名學生考獲44分、6名得取得43分,有24%考生獲得40分或以上。小編知道李寶椿書院嘅學生係IB公開試,一向成績不俗,曾誕下不少狀元。當然學校嘅教育對學生嘅成績有重大嘅影響,老師會教導學生從多角度思考,不時會訓練學生對事物嘅觸覺,強化思維,但係最緊要係學生本身都好努力地學習。因此,係雙方嘅配合之下,學生更容易掌握知識點,自然係公開試取得優異成績。

設施

圖片來源 

世界顶尖高中之一的香港李宝椿联合世界书院收内地学生吗?-爱心家庭成长服务社

香港李寶椿聯合世界書院校園佔地甚廣,擁有多座不同的校舍及設施。

主要建築物有:

  1. 教學大樓 (Academic Block)
    • 內有課室、實驗室、圖書館、室外游泳池、宗教聚會所(Spiritual Center)、學生休息室(Common Room)及小型演講室。圖書館位於教學大樓的頂層。圖書館內除了有學習區,還有一個休閒區,學生可以瀏覽雜誌和報紙。圖書館還提供印表機,掃描儀和電腦來支持學生的需求。
  2. 室內體育館 (Sports Building)
    • 內有攀岩牆、籃球場、排球場、足球場、壁球場、舞蹈室及適合進行有氧運動和舉重訓練的健身室。
  3. 利國偉堂 (Assembly Hall)
    • 內有演講廳、戲劇藝術課室。演講廳為所有重要的表演和會議提供舞台。演講廳主要舉行書院會議(College Meeting),文化之夜(Cultural Evening),戲劇表演,全球問題論壇等。
  4. 室內飯堂(Canteen)
    • 書院的主餐廳及廚房可以提供多達240人的膳食,供應早、午及晚三餐,有中、西及素食餐單。
  5. 四座宿舍(Residential Block)
    • 每座擁有十六間四床房間,兩個衛生間,還有職員宿舍、醫務室、公用休息室(Day Room)及洗衣設備,有蓋通道連結主要建築物。公用休息室是學生聚集,社交和學習的社交空間。這也是每週舉行宿舍會議(Block Meeting)的地方。內有沙發,冰箱和小廚房空間
  6. 校長宿舍

學費

該校2020/21學年IB 課程學費為$300,000。(詳情請參閱校網

 

延伸閲讀]【南島中學】英基開辦的國際中學 愉快有趣地促進學習 

[延伸閲讀]【法國國際學校】法國國際學校教導歐洲語言、環保意識!讓學生多方面發展 

獎學金

圖片來源 

約50個獎學金名額以資助通過經濟情況審查的香港申請人入讀香港李寶椿聯合世界書院 (LPCUWC)。

這些獎學金由Lord Wilson UWC獎學金基金和香港李寶椿聯合世界書院 (LPCUWC)的捐贈基金資助,在李寶椿慈善信託基金和Lord Wilson UWC獎學金基金捐贈的慷慨支持下成立。

 

海外UWC學校與學院  

約10個獎學金名額以資助通過經濟情況審查的香港申請人入讀以下UWC學校與學院:

非洲:

亞洲:

歐洲:

北美洲:

中/南美洲:

 

請注意,並非所有學院每年都會為香港學生提供學位。獎學金金額是根據經濟狀況審查的基礎上而提供協助。

這些獎學金由慈善組織(包括李寶椿慈善信託基金,Sir Jack Cater獎學金信託基金和威爾遜勳爵UWC獎學金基金)以及UWC校友和支持者的捐款資助。

小編相信「世間無難事」,就算屋企未必負擔得到學費,都可以靠努力去考取獎學金。小編知道李寶椿聯合書院都有基層學生喺度讀,校長艾德華表示「若跟學校早期比較,現時校內的本地生,所來自學校的類型、家庭背景亦比以前闊;因應學生的家庭經濟需要,學校提供的獎學金亦比以往多,包括百分比和學生人數,以資助有需要的學生。」

總結

總括而言,李寶樁聯合書院嘅學生成績優秀,亦有唔同嘅活動俾學生參與。如果經濟能夠負擔,報讀李寶椿聯合書院係一個唔錯嘅選擇。小編相信各位家長都想俾最好嘅資源自己嘅仔女,希望佢哋可以「浸下鹹水」,對佢哋嘅將來抱有憧憬,希望佢哋能夠學習唔同嘅文化,但係家長嘅意願同仔女嘅意見可能會有衝突,所以小編建議大家若果要幫仔女報讀學校時,不妨可以問吓佢哋嘅意見,以減少衝突。

此文章純屬blogger個人分享,並不代表本網誌立場。

 

*本文根據了hd.stheadline.com,華爾街日報,sundaykiss.com,topick.hket.com,wiki,校網,Schooland

 

想追返學校進度?Tutor Circle尋補有超過35,000個三大導師,最快兩小時幫你搵一個優秀既上門導師!

想搵 一個合適既私補老師

DSE讀得咁辛苦,想活用知識黎賺下外快?

想搵 好多好多私補學生

緊貼尋補 BlogFacebook  Instagram LinkedIn,尋補?Tutor Circle

 

Z世代 修辭手法 Ocamp
英文補習 上莊 中文補習 議論文
slp sample 補習網 數學補習
大學五件事 綜合格式