政府早前宣布推出810億元保就業計劃,希望可以向僱主們提供即時嘅財政支援,幫助佢地支付薪金俾員工,從而保留員工。政府係5月12日宣佈保就業計劃第一期將會係5月25日起接受申請,保就業計劃為期三個星期,涵蓋今年六、七及八月,一共三個月嘅工資補貼。Tutor Circle尋補為大家分享保就業計劃詳情及申請方法。

 

改善措施

 

1. 擴闊保就業計劃的涵蓋範圍至強制性公積金(強積金)計劃下65歲或以上的僱員。現時約有60 000名65歲或以上僱員有強積金戶口,如該僱主有為他們作自願性強積金供款,可以為這些僱員申領工資補貼;

 

2. 將原先未獲涵蓋的兩個強積金行業計劃(專為建造業和飲食業設立)納入「保就業」計劃,僱主可以為其有供強積金的「一般僱員」(即18至64歲連續受僱60日或以上的僱員)申領工資補貼;

 

3. 修訂自僱人士須在二○一九年一月一日至二○二○年三月三十一日向強積金供款的申請資格。經修訂後,在二○二○年三月三十一日或之前已開設強積金戶口而戶口於當日仍未取消的自僱人士,可申領一筆過7,500元的資助;以及

 

4. 政府提供的工資補貼是以由僱主按企業情況自行選定的「指定月份」支付的五成工資(工資上限為18,000元),作為計算基礎。聽取了部分深受疫情影響的行業的意見,政府決定容許僱主可選擇二○一九年十二月作為「指定月份」。換言之,申請第一期工資補貼的「指定月份」將由之前提出的二○二○年一月至三月的任何一個月份,調整為二○一九年十二月至二○二○年三月的任何一個月份。

資料來源

圖片來源

 

保就業計劃申請方法

 

僱主可以直接進入保就業計劃網站:www.ess.gov.hk 作出申請。

 

另外,使用強積金計劃、職業退休計劃嘅僱主及自僱人士都可以申請。

 

保就業計劃仲設有專屬查詢熱線1836122,有需要嘅僱主可以打去問下申請資格同計算補貼方法等。

 

工資補貼

補助金為工資一半,最多補貼HK$9,000,為期6個月

合資格自僱人士可獲一筆過HK$7,500資助

資料來源

資料來源

 

 

申請資格

僱主要係2020年3月31日或之前已經開設左僱員強積金戶口或職業退休計劃戶口

僱主亦可以為65歲或以上,無需供強積金者申領補貼

建造業及飲食業,「一般僱員」亦納入計劃中

自僱人士方面,只要2020年3月31日或之前,開設強積金戶口,未有供款而戶口於申請仲未取消嘅話都可以申請HK$7,500津貼

 

申請日期

第一期:2020年5月25日7am起至6月14日11:59pm

第二期:補貼將於2020年9月發放,申請詳情稍後公布

資料來源

圖片來源

 

總結

希望以上關於保就業計劃嘅內容對你地有幫助啦,想申請就記住要留意下申請資格符唔符合,計算補貼方法等,仲有最重要嘅係唔好錯過申請日期!

 

 

【延伸閱讀】課外活動要點揀?報興趣班前你要考慮嘅三件事

【延伸閱讀】孩子參與興趣班的好處,百足咁多爪,還是周身刀無張利?

【延伸閱讀】補習當兼職,搵唔搵到食?3個補習兼職的原因

 

 

 

此文章純屬 Blogger 個人分享,並不代表本網誌立場。

 

 

想追返學校進度?Tutor Circle尋補有超過35,000個三大導師,最快兩小時幫你搵一個優秀既上門導師!

想搵 一個合適既私補老師

DSE讀得咁辛苦,想活用知識黎賺下外快?

想搵 好多好多私補學生

緊貼尋補 BlogFacebookInstagram,想尋補?搵Tutor Circle

 

Z世代 修辭手法 Ocamp
英文補習 上莊 中文補習 議論文
slp smaple 補習網 數學補習
大學五件事 綜合格式