【補習Secret】上個月係Tutor Circle接左單補習,係小組補習黎既,兩個中六女仔補數。第一堂都好地地既,兩個睇落都frd底,又攬頭攬頸、拖手去廁所、有講有笑咁,加上我自問補得幾好,佢地望落好似都會繼續補。個刻我心諗:正,終於有單高質case,加上本人長期單身已久,係大學識唔到女仔,兩個女仔又cute cute地,青春貌美,自問係雖然Engine仔,樣貌都算中上,補多幾堂話唔埋仲有出pool添呀!

 

點知去到第二堂,兩個人分開黎到,咁無野既,有時大家時間唔啱姐,好平常。跟住開始補,一個坐我左邊一個坐我右邊,兩個完全冇交流。開始覺得有啲唔對路,唔通佢地對我有野?話晒我都係一個正人君子,要有返啲師德,你地唔可以咁樣㗎下。尷尬既我隨即起身話:「你地坐返埋一齊啦,我坐對面好教啲」佢兩個冇比反應我,繼續坐係到隔住個空位,眼尾都唔稍對一眼,我就坐左去對面。Okay,呀sir既說話都唔聽,冇所謂,你地鍾意點就點。

補習secret
圖片來源:《我的少女時代》

 

依個時候,明眼人都睇得出佢兩個一定有啲野,但係大鑊既野就發生啦。教到咁上下,我派左份past paper比佢地做,計返15分鍾要佢地完成啲題目。做左5分鐘之後,A細細聲叫我:「呀sir,第三條我唔係好識。」B用輕佻既眼神望佢一眼,陰聲細氣奸笑咁講左句:「咁易都唔識,考咩DSE呀。」

補習secret
圖片來源:電影《我的最愛》

 

雖然Math Part 1A既題目係易,但都唔洗咁講野既,大家同學仔應該和睦相處先至係㗎嘛。個一刻氣氛相當尷尬,正當我諗住做和事佬緩和下氣氛既時候,A已經按捺不住,神情頓時非常惡死﹐彈左句粗口:「關你_事呀。」嘩,你兩個前幾日唔係仲攬頭攬頸㗎咩,做咩今日會變成咁既!!?? 呢一刻既我只係諗住打圓場,希望停止呢一場有機會演變成第三次世界大戰既罵戰,比我安安樂樂補埋咪大家鬆人囉。

圖片來源:電影《獨家試愛》

 

「好啦⋯⋯」我都未講完,B即刻還擊「同你啲垃圾補影響我進度呀」,雙方一路互啤一路用粗口鬧對方「咁你咪走囉_ _ 」、「_ 你 _ _ 」、「_ _ 」呢一刻我知道已經大勢已去,地球上已經冇野可以停止佢地互相辱罵,之後佢兩個鬧到走左,我係一旁完全係睇到呆左,細佬縱橫私補界咁多年都未遇過咁既情況,我真係唔明白點解上天要派左呢單case比我。

 

呢一件事入面最大既受害者其實係我。有邊個會估到,兩堂時間竟然換黎一個咁既結局,簡直比莎士比亞四大悲劇《哈姆雷特》《李爾王》《奧賽羅》《馬克白》更加令人心碎。呢一刻我剩係想知,我個兩堂錢有冇得claim返,彌補返小弟心靈上既創傷。

 

【延伸閱讀】暗戀 故事 – 聽到的是望伊的聲音和你的故事

【延伸閱讀】初見 初戀 失敗、分散,但畢生難忘的第一次戀愛

 

此文章純屬 Blogger 個人分享,並不代表本網誌立場。

 

想追返學校進度?Tutor Circle尋補有超過10,000個三大導師,即日幫你搵一個合適既導師!

想搵 一個合適既私補老師

 

DSE讀得咁辛苦,想活用知識黎賺下外快?

想搵 好多好多私補學生

緊貼尋補 BlogFacebook  Instagram,尋補?Tutor Circle

 

Z世代 修辭手法 Ocamp
英文補習 上莊 中文補習 議論文
slp smaple 補習網 數學補習
大學五件事 綜合格式

分享俾你嘅朋友喇!

Comments

comments