【補習拖糧問題】話說小弟前派等錢洗接左單Case,補左大約都有四五個月到,同家長夾好左係每個月月尾過數,頭三個月都無乜問題。上個月開始因為我開始intern,學生又只可以補平日,咁所以我都無繼續補落去,咁於是乎就停左無補。

但係上個月開始,個家長就開始冇入數,我都催左佢十幾次,但係都係藍剔我,大大話話都有三千幾蚊,請問點先可以催到佢還錢?小弟係百忙中抽左好多時間出黎同佢補習,只係想拎返自己d人工,請問可唔可以教下我點做?同埋我自問教學無乜大問題,學生成績都略有進步,雖然唔係話好明顯,但應該同教學質素無關。

 

Tutor Circle尋補解答:

如上學生拖欠薪金情況,我們建議學生可以考慮先WhatsApp及致電對方理解情況。如果得不到答覆,導師可以WhatsApp或致電 59168452 向Tutor Circle尋補求助,我們會為你向學生了解原因並催促學生補交學費,並持續跟進個案,直至問題解決。

如果情況仍然持續,學生可考慮向小額錢債處尋求協助,要求申索。導師與家長的關係並非僱主及僱傭關係,勞工處未必能夠給予協助,因個案並未牽涉僱傭條例。

補習secret - 小額錢債審裁處申索項目
補習學費屬於服務費範疇,係小額錢債嘅受理申索項目。

 

Tutor Circle尋補會為導師提供補習個案紀錄證明,導師亦須準備索償證據,例如導師與學生的對話紀錄。一旦個案進入法律程序,導師需要自行承擔申索的法律責任,Tutor Circle尋補作為案件第三方,協助提供客觀屬實之證據。

 

此文章純屬 Blogger 個人分享,並不代表本網誌立場。

 

我都有野想分享呀!

你嘅Secret係咩呀?

 

 

想追返學校進度?Tutor Circle尋補有超過10,000個三大導師,即日幫你搵一個合適既導師!

想搵 一個合適既私補老師

 

DSE讀得咁辛苦,想活用知識黎賺下外快?

想搵 好多好多私補學生

緊貼尋補 BlogFacebook  Instagram,尋補?Tutor Circle

 

Z世代 修辭手法 Ocamp
英文補習 上莊 中文補習 議論文
slp smaple 補習網 數學補習
大學五件事 綜合格式

 

分享俾你嘅朋友喇!

Comments

comments