如果要小編揀一科唔補習,第一科就會係數學,因為小編唔喜歡數學。甚至Google search 「數學要補習?」頭幾個result就有一段video(見下),係一個數學名師分享點解唔洗送小朋友去補習。數學補習可以自己學?Tutor Circle 尋補今日就同大家分享下數學點樣唔洗靠補習都可以考得好好!

 

 

1. 補習只教公式不教邏輯?

其實數學非常著重邏輯同埋理解,就唔係話你記左條式入腦就會識做…唔通唔明,就算死記左條式,都未必識得係唔同情況同題目之中應用翻出黎。好可惜,就好似video裡面嘅名師所講,可能係臨急臨忙為左應付考試,諗住要速成,所以唔少補習老師都好快就跳去教公式,然後就操數操數同操數,中間就少左好多解釋。但sorry就真係欲速則不達,學生唔係攞住條式就可以走千里路、答萬條題,仲分分鐘掉轉係俾數操,所以倒不如係學校上堂專心啲,落堂唔明問老師啦!

究竟DSE要點讀先可以考得高分?一齊睇下Tutor Circle尋補既數學老師講下啦!

想知多啲 數學點讀

數學 補習 - math formla
數學公式雖然多,但萬變原離邏輯。

2. 數可以自己操?

係搞明晒啲邏輯,就應該可以靠操數黎熟練下(其實有唔少人靠操數去學習個邏輯不過小編覺得不太好,因為數學呢家邏輯野,好多時候都有絕對嘅做法同答案,岩就岩錯就錯,唔似得作文或者通識,需要有個人主觀評價你寫得好唔好,合唔合理!

所以如果你係明左個邏輯,其實無咩要特登搵補習去操數嘅需要,因為自己做完再對答案睇下邊個位出左問題就好了!再有小問題先翻學校問老師亦可。如果係未明個邏輯想補習,麻煩你碌翻去上一段睇完再考慮下。

要考DSE數學,其中要熟讀每條唔同既數學公式都非常之重要!但係點解有時背到熟晒都係唔識用返出黎?

想知多啲 識背唔等於識用

數學補習 - 操數
操數係唔少學生既噩夢,尤其是當打開問題發現每隻字都識,但又唔知點解既時候。

3. 虛心請教

不過呢,又真係有啲學校嘅老師都教得麻麻地,令到啲都學生聽極都聽唔明⋯⋯(即係小編我)所以要出去補底都在所難免。不過記得,如果係上班嘅話,記得揀翻岩自己程度嘅班〜如果係私人補習,記得同導師講清楚自己係需要啲咩輔助呀!

對數學有興趣?想係大學繼續讀?知唔知「少林寺」科大既數學系係點先?

想知多啲 科大數學系

數學補習 - give me five
教學相長,多啲請教其他人同多啲教人,都可以幫你學得更好!

 

總結

唔一定要靠補習先可以提升數學成績嘅!數學呢一科靠自己嘅努力都可以有所進步,多啲去理解背後嘅邏輯,只唔係死背左個做法,考試嘅時候就可以融會貫通~

 

【延伸閱讀】英文 補習 – 向「鬼佬」程度進發?

【延伸閱讀】中學生心底話:為甚麼我們都在補習

 

此文章純屬 Blogger 個人分享,並不代表本網誌立場。

 

想追返學校進度?Tutor Circle尋補有超過10,000個三大導師,即日幫你搵一個合適既導師!

想搵 一個合適既私補老師

 

DSE讀得咁辛苦,想活用知識黎賺下外快?

想搵 好多好多私補學生

緊貼尋補 BlogFacebook  Instagram,尋補?Tutor Circle

 

Z世代 修辭手法 Ocamp
英文補習 上莊 中文補習 議論文
slp smaple 補習網 數學補習
大學五件事 綜合格式

 

分享俾你嘅朋友喇!

Comments

comments