每間U都會有各自嘅禁忌同特色,入得去讀書就一定要知。講完港大同中大,今日就同大家講下科大啦!尋補Tutor Circle講ust你不知道的事。

踩到智慧石就要quit u 智慧石 科大

科大其中一樣最著眼嘅,莫過於係翻hall途中必定會經過嘅「智慧石」!係條路中間就無啦啦有舊石磚係到,都已經夠哂奇怪,相傳你挑戰跨過舊石,成功左就會GPA爆四,相反失敗左踩左上去,後果就係你quit u……人生就係一場賭搏,成功住左hall嘅你,每日行過都可以考慮挑戰下嘅 🙂

智慧石 科大

科大校園曾經係動漫場景!

科大山明水秀,咁靚嘅校園就曾經係日本動漫 RoboMasters: The Animated Series嘅場景!係裡面可以見到超級真實嘅科大校園,有航拍嘅全景、行上「火雞」日晷嘅斜路、海旁通通都見到!就連每個情節,學生上堂嘅課室同環境都同科大一樣!得以選為動漫背景,相信科大嘅同學都好榮幸,唔知大家又有無睇過套動漫呢?

智慧石 科大

科大係男校?

之前都有唔少報導話香港大學生嘅男女比例都係 4:6 ,女仔都偏多,反而得科大,因為以理科為主,都俾人感覺男仔偏多,仲曾經俾人話過係男校,小編仲有朋友表示入U想拍拖,結果入左科大後,身邊真係無幾個女仔同學!原來呢啲都只係掩眼法,因為科大大部分女仔都集中左係商科,商學院正正男女比例就係 4:6!所以入左科大嘅男同學,take翻幾科商科,得閒行下商學院,好快就到你請食出pool飯 😀

智慧石 科大

仲想唔想知其他U有咩禁忌同特色呢?想就記得留意下一篇blog啦!

 

【延伸閱讀】入得POLY 你唔係唔知啊?- 剖析大學系列!

【延伸閱讀】入得港大 你唔係唔知啊?- 剖析大學系列!

 

此文章純屬 Blogger 個人分享,並不代表本網誌立場。


想追返學校進度?Tutor Circle尋補有超過10,000個三大導師,即日幫你搵一個合適既導師!

想搵 一個合適既私補老師

 

DSE讀得咁辛苦,想活用知識黎賺下外快?

想搵 好多好多私補學生

緊貼尋補 BlogFacebook  Instagram,尋補?Tutor Circle

 

Z世代 修辭手法 Ocamp
英文補習 上莊 中文補習 議論文
slp smaple 補習網 數學補習
大學五件事 綜合格式

 

分享俾你嘅朋友喇!

Comments

comments