專題文章

尋・學術

【DSE數學】點解背晒啲公式測驗考試都係唔識?

相信大家都試過考試之前,上網瘋狂摷數學公式,因為剩返個少少時間,做數又唔做得幾多,幫助都唔大,最希望都係隔硬塞幾條DSE數學公式,好似sin cos、special angle、四心特質入腦就算,咁樣先係最efficient既方法!冇錯,我都曾經係咁既人,但咁樣做既我,每次成績都係差,唔係話真係好差,但真係幾差,究竟點解呢??今日Tutor Circle 尋補就同大家揭開呢個真相!

尋・學術

公共衛生出黎真係做衛生處? Public Health出路全面睇

公共衛生,Public Health,JS4537,由中大醫學院開設既一門理學士課程。 呢篇文主要講CU Public Health 出路,想睇下中大Public Health讀啲咩、學啲咩、有咩出路都會一一講解,希望幫大家對中大公共衛生有更加深入既理解!港大都有開一課類似既科,Global Health and Development,JS6250。Tutor Circle尋補今次就為大家介紹下Public Health嘅出路啦!

尋・校園

中一數學 – 給家長幫小朋友準備3個建議

中一數學 – 給家長幫小朋友準備3個建議 中一數學 – 給家長幫小朋友準備3個建議 升中啦,會唔會好擔心小朋友唔適應中學既生活呢? 相信最擔心既,都係學業既問題,隨著愈黎愈多唔同既科目, 中史、通識、科學、西史等等,學生既學習壓力慢慢愈黎愈大, 我地應該點樣做去為小朋友既中學生活做好準備呢? 今次我地就會同大家分享中一數學先,遲啲有機會再同大家分享其他科, 希望大家都能夠學會點樣支援小朋友,創造一個舒適又良好既學習環境。  

尋・校園

【小學自行派位攻略】如何申請最心儀小學?

自行分配學位,又稱小學自行派位,指家長希望子女入讀官立或資助小學。而當中限制報名者只能申請一間學校,亦即是說,這所學校就是家長最心儀的學校,最希望子女可以入讀的學校。以下Tutor Circle 尋補為各位家長整理了一些有關小學自行派位的資料,可讓家長更瞭解當中的機制。

尋・分享, 尋・校園

係咪一定要做齊大學五件事先叫讀過U?

新一個學年又開始喇,連千禧寶寶都已經成為咗大學生!呢幾年不斷討論既「大學五件事」,即係讀書、住hall、拍拖、上莊同parttime呢五件事,而家成日都被稱為大學必做嘅五件事,究竟係咪要做齊晒五件事先叫做讀過U?讀咗一半嘅你又做齊晒未?freshmen bb又覺得呢五件事係咪真係咁必需呢?而家就同 Tutor Circle 尋補 一齊探究「大學五件事」。

尋・學術

【精神科護士】Mental Health Nursing出路 就業大好前景?

Mental Health Nursing,精神科護理學位,暫時JUPAS只有Poly同埋OU有開設相關課程,JS3337 – Poly Mental Health Nursing同JSSU50 – OU Mental Health Nursing。今次呢篇文會集中講下Mental Health Nursing同一般Nursing既分別,大家個名雖然只係差左少少,但讀既野係咪就有好大分別?仲有Mental Health Nursing既前景同埋出路,希望幫助到各位有愛心想修讀護理課程既護士,確定自己既方向!

尋・學術

普通話 學習 方法 – 自學語文系列(1) -「千里之行,始於足下」

現時不少學校都設有普通話課,但真正精通普通話的學生卻屈指可數。更甚,部分人在學期間,根本就沒有學習該語言的機會。隨著內地發展步伐日益加快,普通話的重要性亦直逼英語。自然地說出一口流利的普通話可能是在職場平步青雲的法門。 那麼,普通話應如何入門呢?尋補Tutor Circle 和你一起說說普通話。

尋・學術

【中文補習】補習社定私補好?中學小學搵補習攻略

中學和小學是打好中文基礎的重要階段,不少學生選擇補習改善中交能力,但補習也有各種形式,除了上門私人補習,還有大小型補習社。Tutor Circle尋補今日就為大家揭開不同方式學習中文的優點和缺點,並提供不同學習中文的資源供各位參考,希望幫助各位學中文心切的同學,在DSE中文科獲取佳績。

Latest posts

尋・分享

想投身建造業?知唔知地盤三寶係咩?

成日都係廣告見到職安真漢子,啲網上討論區又話做地盤前景唔錯,又話收入高過唔少大學生,咩月薪三萬冇難度,究竟點先可以入行?想投身建造業嘅話要準備啲咩?返工要帶嘅地盤三寶,又係啲咩黎?今日Tutor Circle 尋補就同大家一齊認識一下地盤三寶。

尋・校園

【小學自行派位攻略】如何申請最心儀小學?

自行分配學位,又稱小學自行派位,指家長希望子女入讀官立或資助小學。而當中限制報名者只能申請一間學校,亦即是說,這所學校就是家長最心儀的學校,最希望子女可以入讀的學校。以下Tutor Circle 尋補為各位家長整理了一些有關小學自行派位的資料,可讓家長更瞭解當中的機制。

尋・分享

24小時自修室的啟示——人類真的要24小時都要具生產力嗎?

由於香港人多擠迫,不少同學均沒有自己的溫習空間,可能是和兄弟姊妹共享房間,又或者空間不足沒有書桌等等,想溫習或做功課的話都會到自修室去。有時候在晚上想溫習時便會去到24小時的自修室。但是,學生真的有必要晚上到該處溫習嗎?Tutor Circle 尋補和你一起探究一下,希望讀者一起反思這種文化。

尋・分享

為何香港各行各業人士均選擇家教(私補)作兼職?

「家教」這個詞語在香港可能會比較陌生,台灣或者內地大多數稱「私補」為「家教」。很多家長都會在子女校內成績不達標時,為其聘請一任私人補習導師,以提升他們的學業水平。理所當然地,私補導師便應運而生,那麼,他們為何不選擇其他工作,而是成為一名家庭教師?當中的吸引力是什麼?今天Tutor Circle 尋補跟大家一起分析一下。

尋・分享

辛辛苦苦入到U,點樣準備考督察?

督察起薪四萬幾,頂薪八萬幾。而除左薪高糧準之外,係警隊工作可以享有公務員福利同埋鐵飯碗都係呢份工吸引嘅地方。唔少大學生入U之後冇咩特別嘅職業志向都會考慮下考督察,但係呢份工絕對唔易考,因為唔少猛人都想爭到呢份工,依家Tutor Circle 尋補就試下分析有咩可以幫到你考到督察啦。

尋・分享

記者點入行?成為一名稱職前線記者嘅條件

我地每日都會被傳媒影響,由傳統嘅紙媒,到網上嘅新媒體,佢地都為我地提供左好多資訊。無論係社會要聞,抑或飲飲食食,我地透過媒體都可以接收近乎無限嘅資料。唔知你細個又有冇諗過做記者呢?雖然我地好熟悉媒體,但我地又有無好認真咁理解過點先係一個出色嘅記者,當然,記者都分好多種,Tutor Circle 尋補今日想介紹嘅係—前線記者。

尋・分享

條路點長法都好,讀埋PDGE終於踏上教師之路

唔少大學文科生(Bachelor of Arts),都會視考公務員為畢業工。但係除左公務員呢條路之外,亦都會好多人考慮升讀PGDE(即係平時講嘅教育文憑),尤其是主修中、英文嘅大學生。讀完再讀,未教到書前事先自己都要死讀爛讀一大輪先,PDGE係咪是但點讀都得?今日等Tutor Circle 尋補話你知PGDE點讀啦!

尋・校園

【數學補習】Maths補習攻略 中小學DSE數學補習點樣揀?

不少學生都被數學科難倒,即使試過不同的數學補習社或數學名師,甚至自己在家中操數,始終未能有效提升數學科成績。面對升中試、校內試和DSE公開考試,即使十萬個不願意,學生也要硬著頭皮應戰Maths。Tutor Circle尋補今天就為大家介紹不同關於數學補習的補習方式,比較私人補習、補習社和自學的優劣。

尋・分享

拯溺入門,成為救生員需要咩資格?

平時見到沙灘、泳池入面嘅救生員,係咪覺得佢地好fit好型之餘(應該係),更重要嘅係咪覺得佢地實在好得閒?基本上每次去游水都見到佢係得個坐字。咁想番呢份工究竟要點先可以做同好唔好做?今日就同Tutor Circle 尋補簡單睇下救生員需要咩資格同埋點樣考啦。

尋・分享

點教私補學生佢考試都係做錯,原因係邊?

好多大學生都會做私補,原因係導師可以用好少嘅時間就賺到一筆唔錯嘅收入。而私補咁好賺都有人望之而卻步嘅原因就係「唔知點教」。例如:好驚教唔好個學生;唔知果個幾鐘做咩好;明明上堂教完佢,佢係學校果到又做錯等等。以上呢啲事都會令到有心教嘅導師感到沮喪。以下Tutor Circle 尋補就為有心做私補導師嘅讀者提供一啲小技巧啦。

尋・分享

中四時從校園逃離到VTC,但也逃避不到現實

部分中四中五成績差嘅同學仔,都會覺得自己可能唔適合讀書,即使強迫自己留係校園都好,都唔會有任何改變,唔想考DSE浪費金錢同時間。於是就決定去VTC讀DVE(即職專文憑)。更甚者由初中就決定捱到中四即刻逃離校園,筆者並唔建議同學咁樣做,同學仔可以同Tutor Circle 尋補一齊睇睇以下原因再作決定,切記三思而後行。

尋・分享

鯨魚都係魚?究竟hea in/唔in ive面試入唔入到?

有人話ive嘅面試可以去亦都可以唔去,放榜就自然有SMS叫你註冊入學。亦都有人話以為ive interview係求其in就ok,結果去到問題又中又英又問你識啲咩,到最後仲唔收佢。想求讀個high dip去面試已經好緊張,網上講法又眾說紛芸,Tutor Circle 尋補帶你破解迷思,話你知究竟邊個先係真呢?

尋・分享

人工六萬起跳好正?讀醫背後嘅辛苦你又知唔知道?

身邊有無醫科生朋友?知唔知讀醫嘅人每日生活點過?就算佢地好醒好叻都好,讀medic嘅學生要面對嘅工作量都唔係話靠「醒」字一個字就解決。仲要瘋狂上堂,睇論文,睇案例。背後有幾chur有幾辛苦真係超乎你嘅想像。即使係醫科生,係大學讀本科都有可能會fail。而家就等Tutor Circle 尋補話你知究竟讀醫科有咩咁辛苦?