Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

最新文章

尋・校園

poly三寶 – 仲係咪前途無可限量嘅半神科?

poly三寶 講起讀書界嘅人中之龍, 讀醫讀GBus嘅神科地位必定係無可撼動, 而再數落去嘅半神科就會有poly三寶份啦。 三寶即理工嘅三大治療科 (放射治療、物理治療同職業治療), 被視為穩定高收入嘅保障。 但香港呢一代學生嘅競爭極之激烈, 即使入到三寶, 都未必可以百分之百成為成功人士。

尋・分享, 尋・校園

Ocamp 你又知多少?Ocamp 究竟有咩玩??

ocamp 玩咩 ocamp 玩咩 作為freshmen,入到大學第一件事就係玩Ocamp! OCamp,即係迎新營(Orientation Camp),目的係為左比freshmen : 一黎可以感受下大學既生活; 二黎認識該書院/學會/舍堂文化,並建立歸屬感; 三黎亦都可以識多啲人, 不單單係Omates ,仲有組爸媽ss,遇到咩問題都有人幫! (圖片轉自網絡)

尋・校園, 無分類

Ocamp – 一個大學新鮮人說的大學生活二三事(菲亞)

Ocamp – 一個大學新鮮人說的大學生活二三事(菲亞) 簡介 ocamp 從兒時, 家長們千方百計催谷孩子, 就只為了一個共同目標—考進大學, 搵份好工,生活無憂。 在中學時, 老師成日話大學的生活是幾咁自由, 好多中學時期吾可以做既事都能於大學一一做盡。 到底大學的生活是怎樣呢?

Subscribe to get updated!

Come soon!

等你subscribe我地豐富嘅文章!

Latest posts

尋・分享, 尋・夢想, 無分類

隨心 還是 計劃 ? – 對於未知,你恐懼嗎?

隨心 還是 計劃 隨心 還是 計劃 人生充滿未知數,誰知道自己會經歷甚麼呢?你不能預測,但你能創造屬於你的人生嗎?   大家總愛說;「你有甚麼夢想呢?」、「立大志才有將來呀!」等等的說話。 夢想似乎十分之重要,它是你人生的目標,也是你追求目標的動力, 不然就成為人們口中沒有夢想的鹹魚了。 可是,一輩子是這麼長,每個階段都配有計劃地走, 不就相當無趣了嗎? 所以呀,夢是要有,但懵着走,看來也是不錯的。

尋・校園

中學 補習 – 為甚麼我們都在補習

中學 補習 中學 補習 踏入新高中學制,不知是朋儕間的壓力還是社會的渲染, 仿彿學業跟補習或上了等號, 沒上大型補習社如同與社會脫節, 不曉得「補習界花生」就像不了解時事, 話題總是離不開補習, 放學留連的地方亦由球場、網吧、小食店、公園, 轉到遵_、_代、英_的補習社, 一補就是到入黑,甚至深夜時份, 大家都習以為常,哈哈。

尋・學術

BAFS 補習 – 你不知道會計5**的故事

BAFS 補習 BAFS 補習 DSE會計係一科易學難精既科,所有既basic concept要記住其實唔難, 但係一講到考試就非常頭痕,好多學生drop企會財, 但其實係咪真係咁難呢? 今日就想同大家share下一個唔靠BAFS 補習、但都攞到5**既讀書歷程, 希望幫到各位有志係企會財考好成績既同學仔。

尋・生活

上門 鋼琴 老師 – 上門教琴收費幾多?

上門 鋼琴 老師 上門 鋼琴 老師 學鋼琴對小朋友既個人成長發展好有幫助可以培養節奏感、對音樂既敏感度、耐性等等,唔少家長甚至會買一套完整既鋼琴,包埋琴套、  調音器、拍子機、防潮套,大約都要洗$20,000 ~ $30,000,但諗到第時仔女考到演奏級,入到名校,咁呢筆錢都算用得其所既。而且,買左一套琴係屋企,仲可以請埋 上門 鋼琴 老師 黎屋企教仔女,一邊欣賞係仔女練成點,或姐偷下師都得,今日就想講下請鋼琴老師上門教大約既收費同臺點樣知道導師值唔值。

尋・學術

翻譯 出路 – 翻譯有冇工開?(第五項有彩蛋)

翻譯 出路 翻譯 出路 隨著Translate既功能一日比一日勁,(除左google translate之外仲有好多公司都做緊)。有人覺得翻譯既前路暗淡,甚至覺得黎緊會完全被取代;亦都有人覺得翻譯永遠冇可能比電腦AI取代,起碼到而家Google translate都成日會翻錯野,而且仲差幾遠下。筆者就認為呢2種說法都有道理,但就有少少極端,個人覺得翻譯同電子翻譯仍然有互相補足既地方,而翻譯既工種係短時間內都唔會被完全淘汰。咁翻譯有啲咩工種?我地一齊去睇下!

尋・學術

人類 學 出路 – 想入中大人類學麻煩入一入黎

人類 學 出路 人類 學 出路 JS4006係全港暫時唯一一個主修人類學既學士課程,1980年由中文大學開設,因中大係文化呢方面有一定底蘊同歷史,有足夠實力開辦人類學,例如中大文學院本身已經有文化研究、歷史、哲學、文化管理等等既學系同配套。今次就想講下 人類 學 出路 ,拆解下呢科讀咩啦!

無分類

中史 補習 – 中史唔補習可以點溫?

中史 補習 中史 補習 呢篇文主要講DSE中史既syllabus既溫書方法,如果你係想知道初中中史既野,相信內容都會有一定幫助。 中史 補習 較為人熟悉既有Shinno Choi,後起之秀Lori Tsang,好多人都認為中史補習攞好多skills同雞精notes就可以讀得冇咁辛苦,但事實又係咪咁? 筆者用左半年時間由零開始自修DSE中史,冇補過任何中史補習名師,手上既資源有教科書、4年既DSE past paper、同埋舊版教科書,同時兼顧考中文、數學、bafs,最終中史攞左level 5,入讀中大歷史系,以下係我溫中史既小小心得。

尋・校園

大學 補習 – 中學補習就唔出奇姐,咁辛苦入到大學都要補習?

大學 補習 大學 補習 香港中學生為左應考DSE入大學,報大量補習班又請私補老師,呢個情況已經見怪不怪,呢個香港既補習文化已經相當普遍。入到大學,話晒大學都係一個追求知識、學問既地方,大學生應該要有能力去自主學習,就算自修讀唔掂,最多都係去搵下professor、請教下同年學霸姐,竟然都有有一啲針對大學生提供既服務例如補習、請槍寫論文,大學生唔係應該要有「接受挑戰」、「獨立」、「創新」呢啲特質架咩?今日就黎講下關於 大學 補習 既一啲現象。